Denumire ştiinţifică: Aquila (Clanga) pomarina
Denumire comună: acvilă ţipătoare mică
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Specie caracteristică zonelor împădurite situate în apropierea pajiştilor, terenurilor agricole şi păşunilor umede. Cuibăreşte în Europa Centrală şi de Sud-Est, dar şi în Anatolia, Caucaz şi zona de est a Iranului. Iernează în Africa, dar soseşte în România la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie.
Aceste acvile sunt păsări diurne, arboricole, solitare şi teritoriale. Masculii sunt mai agresivi decât femelele, mai ales faţă de alţi masculi.
Deşi la nivel global se consideră că specia nu este ameninţată cu dispariţia, la nivel european populaţia se află în regres numeric (în multe ţări, de exemplu Austria, Cehia, Germania, Serbia şi Grecia, această specie a dispărut) şi este din acest considerent o specie protejată.
Durată de viaţă:
În sălbăticie 8-10 ani, în captivitate 20-25 ani.
Dimensiuni:
Lungimea corpului de aproximativ 55-65 cm, greutate între 1,2 şi 2,2 kg, anvergura aripilor între 145 şi 165 cm.
În România se estimează că există o populaţie de 2000 – 2500 de perechi, ceea ce reprezintă 10% din totalul populaţiei globale. Ţara noastră oferă, deci, una dintre cele mai importante zone de cuibărit.
Incubație:
Femelele depun între 1 şi 2 ouă, care eclozează după o incubaţie de 36-41 de zile.
În perioada de cuibărire, s-a observat că femelele vizitează alte cuiburi, însă motivele acestui comportament nu sunt cunoscute. Sunt singurele păsări răpitoare care manifestă acest comportament.
Dietă:
De tip carnivor. Pasăre răpitoare diurnă, se hrăneşte cu mamifere mici, păsări, broaşte, şerpi, şopârle şi insecte (lăcuste, termite). Hrana preferată este constituită din şoareci de câmp.
La această specie este frecvent întâlnit fenomenul denumit „cainism”: puiul care a eclozat primul îşi omoară deseori fratele sau fraţii mai mici în primele 14 zile de la eclozare, pentru a primi mai multă hrană. Din acest motiv sunt rare cazurile în care o femelă reuşeşte să crească doi pui simultan.