Denumire ştiinţifică: Caiman crocodilus
Denumire comună: caiman comun
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Această specie este nativă în nordul Americii de Sud, America Centrală şi anumite regiuni din Caraibe. A fost introdusă în Florida, Cuba şi Puerto Rico. Caimanii comuni preferă zonele mlăştinoase şi râurile cu ape lente. Nu au nevoie de apă adâncă, adâncimea necesară fiind cea în care îşi pot scufunda complet corpul.
Sunt animale capabile să detecteze vibraţiile din apă, ceea ce este probabil să le ajute la detectarea prăzii.
Caimanii comuni sunt animale solitare care trăiesc în acelaşi teritoriu, stând imobili în cea mai mare parte a zilei, fie scufundaţi dacă e prea cald, fie făcând băi de soare în perioadele mai răcoroase.
Durată de viaţă:
În sălbăticie este estimată la 30-60 ani, dar nu există suficiente date; în captivitate trăiesc circa 40 de ani.
Dimensiuni:
Sunt crocodili de dimensiuni mici spre medii, cu lungimea corpului între 1,5 şi 2,1 metri şi greutate între 7 şi 58 kg. Femelele sunt în general ceva mai mici decât masculii.
Sexul puilor este determinat de temperatura din cuib de la jumătatea perioadei de incubaţie: la o temperatură medie de 30 grade Celsius vor fi mai multe femele, iar la 34 grade Celsius – mai mulţi masculi.
Incubație:
Femelele depun între 10 şi 30 de ouă în cuiburi ce pot depăşi un metru înălţime şi doi metri diametru. Ouăle vor fi incubate între 65 şi 104 zile.
În perioada de împerechere, caimanii comuni devin teritoriali şi agresivi. Statutul social în grupurile formate în această perioadă este determinat de dimensiuni, animalele mai mari devenind indivizii dominanţi.
Puii vor fi îngrijiţi de ambii părinţi aproximativ un an şi jumătate.
Aceste animale se hrănesc de obicei în cursul nopţii.
Dietă:
Regimul de hrană este de tip carnivor generalist, sursele de hrană modificându-se odată cu înaintarea în vârstă şi cu modificarea dimensiunilor corporale. Hrana include de la insecte, melci şi peşti la şerpi, ţestoase, păsări şi mamifere.