Denumire ştiinţifică: Capreolus capreolus
Denumire comună: căprioară
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Specie întâlnită în majoritatea continentului european şi în Asia Mică. Arealul acestei specii a fost redus şi fragmentat în ultima perioadă din cauza activităţilor umane (agricultură, exploatare forestieră, vânătoare). Căprioarele preferă zonele împădurite şi cele cu vegetaţie bogată, înaltă (pajişti, tufărişuri).
Coarnele masculilor au de obicei două sau trei vârfuri şi pot ajunge la lungimi de 20-25 cm. Spre deosebire de alte cervide, coarnele căpriorilor reîncep să crească imediat după ce le cad.
Căprioarele trăiesc solitare sau în grupuri formate din femele şi iezii acestora. Grupurile se formează mai ales în timpul iernii.
Durată de viaţă:
În sălbăticie aproximativ 10 ani, în captivitate trăiesc până la 15 ani sau chiar mai mult.
Dimensiuni:
Lungimea corpului între 1 şi 1,25 metri, înălţimea la greabăn 66-83 cm, greutate 22-30 kg. Masculii sunt ceva mai mari.
Folosesc diverse sunete pentru a comunica între ele.
Năpârlesc primăvara şi toamna, schimbându-şi blana de vară, mai subţire şi mai rară, cu cea de iarnă, mai deasă şi mai groasă, care asigură protecţie termică mult mai eficientă.
Dietă:
Sunt animale exclusiv erbivore. Mănâncă aproape orice material vegetal aflat la îndemână (inclusiv ace de conifere, dacă resursele de hrană sunt sărace), dar preferă alimente moi, bogate în surse energetice şi care conţin multă apă. Toamna preferă seminţe şi fructe, cu valoare energetică mare.
Căprioarele nu se hrănesc de obicei pe pajişti care au fost sau sunt folosite de animale domestice (oi, vite), deoarece acestea „murdăresc” iarba.
Gestaţie:
După 264-318 zile, femelele dau naştere unui număr de 1-3 iezi (de obicei 2). Aceştia sunt complet neajutoraţi în primele câteva zile şi depind în totalitate de mama lor, dar se dezvoltă rapid – după două săptămâni îşi dublează greutatea.
Din cauza capacităţii stomacale mici şi a digestiei rapide, căprioarele trebuie să mănânce des (între cinci şi unsprezece hrăniri pe zi).