Denumire ştiinţifică: Naja haje
Denumire comună: cobra egipteană
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Specie întâlnită în apropierea surselor de apă din regiuni de stepă, savană uscată sau umedă şi regiuni semi-deşertice cu puţină vegetaţie din Africa (din Africa de Nord până în bazinul Congo, Kenya şi Tanzania).
Uneori, dacă este ameninţată de prădători precum mangustele, cobra egipteană simulează că are convulsii şi moare, pentru ca prădătorul să o lase în pace şi să se îndepărteze.
Specia este des utilizată în spectacolele de „hipnoză” ale fachirilor, datorită faptului că sunt uşor de stimulat vizual, a glugii impresionante etalate ca avertisment şi a faptului că sunt şerpi curioşi şi relativ docili în comparaţie cu alte specii.
Durată de viaţă:
În sălbăticie aproximativ 20 ani, în captivitate trăiesc în jur de 30 de ani.
Dimensiuni:
Cobra egipteană este printre cele mai mari specii de cobre; lungimea medie a corpului este de circa 1,4 metri, dar poate ajunge la 2-2,5 metri şi la o greutate de 9 kg.
Este o specie terestră, activă la crepuscul şi în timpul nopţii; este văzută făcând băi de soare dimineaţa devreme.
Dietă:
Se hrăneşte cu broaşte, păsări, mamifere mici, ouă, şopârle, uneori alte specii de şerpi.
Are unul dintre cele mai potente veninuri, care conţine neurotoxine şi, într-o mai mică măsură, citotoxine. La o muşcătură eliberează între 175 şi 300 mg de venin. În Africa, este considerată specia responsabilă pentru majoritatea deceselor umane survenite în urma muşcăturilor de şerpi veninoşi.
Veninul ei poate ucide un elefant adult în trei ore.
Incubație:
Femelele depun 10-30 de ouă, care vor fi incubate între 48 şi 70 de zile.