Denumire ştiinţifică: Crotalus atrox
Denumire comună: Crotal cu spate-diamant
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Această specie de şarpe cu clopoţei trăieşte în zone uscate, stâncoase, acoperite cu tufişuri din America de Nord (Texas, New Mexico, Arizona, sudul Californiei, centrul Mexicului)
Aceşti şerpi îşi localizează prada cu ajutorul senzorilor termici localizaţi între nări şi ochi.
Această specie de crotali este cea mai agresivă şi mai irascibilă, fiind răspunzătoare de cel mai mare număr de decese umane provocate de muşcături de şerpi din Statele Unite.
Durată de viaţă:
Între 20 şi 25 de ani.
Dimensiuni:
Lungimea medie a corpului este de 1,5-2 metri, iar greutatea poate ajunge la aproape 7 kilograme.
Sunt mult mai activi noaptea.
Dietă:
Crotalii vânează mamifere mici, păsări, uneori alte reptile şi amfibieni şi, în cazuri extreme, peşti şi nevertebrate. Îşi înghit prada întreagă, iar durata între două hrăniri este în medie de 2-3 săptămâni.
„clopoţeii” reprezintă vârful cornos al cozii, format din câţiva solzi prinşi lejer între ei; în urma năpârlirilor, ultimul solz slăbeşte, dar nu cade, ci se adaugă „clopoţeilor”. Pe măsura înaintării în vârstă, la fiecare năpârlire se adaugă un solz, simultan cu pierderea celui mai vechi, astfel că un şarpe adult va avea în medie cam 10 „clopoţei”.
Veninul acestor şerpi este foarte puternic, reuşind uneori să ucidă o pradă în doar câteva secunde.
Chiar dacă unei persoane muşcate i se administrează antidotul în timp util şi aceasta reuşeşte să rămână în viaţă, muşcătura va lăsa cicatrici permanente.
Incubaţie:
Specia este ovovivipară; femela cloceşte ouăle în pântec timp de 167 zile, după care se nasc între 10 şi 20 pui.