Denumire ştiinţifică: Branta leucopsis
Denumire comună: gâscă călugăr
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Este o specie migratoare, care cuibăreşte în regiunea arctică şi iernează în regiuni temperate vest-europene: Scoţia, Anglia, Irlanda, Olanda. Nu iernează şi nici nu cuibăreşte în România. În timpul sezonului de împerechere poate fi găsită pe stânci şi insule arctice, iar în timpul iernii preferă ca habitat mlaştinile, pajiştile inundate şi câmpurile agricole.
Sunt păsări monogame, iar partenerii sunt mereu aproape unul de celălalt. Masculul îşi protejează femela de prădători, de masculi rivali şi de vecini, în cazul coloniilor mari, cu cuiburi foarte apropiate.
Specia a fost considerată mai demult vulnerabilă din cauza vânătorii excesive şi a culesului de ouă.
În zbor, cârdurile de gâşte călugăr formează cel mai adesea o formaţie în formă de linie, nu în forma literei V, ca alte specii migratoare.
Durată de viaţă:
În sălbăticie până la 25 ani, în captivitate peste 30 de ani.
Dimensiuni:
Lungimea corpului între 58 şi 70 cm, greutate medie 1,7 kg, anvergura aripilor între 120 şi 142 cm.
În perioada incubaţiei, atât masculul, cât şi femela pierd între 30 şi 40% din greutatea corporală, din cauza energiei cheltuite cu incubaţia şi apărarea cuibului, în timp ce aportul de hrană este redus, păsările neputându-se deplasa la distanţe mari de cuib.
Incubație:
Femelele depun 4-5 ouă, care vor fi incubate timp de 24-26 zile.
Puii, chiar dacă au devenit independenţi, vor rămâne alături de părinţii lor până după prima migraţie.
În timpul zborului migrator, pulsul acestor păsări poate ajunge până la 315 bătăi pe minut.
Dietă:
Specie diurnă, care se hrăneşte cu iarbă, mlădiţe şi frunze de la diverse plante acvatice, iar în timpul iernii cu cereale.