Denumire ştiinţifică: Iguana iguana
Denumire comună: iguana verde, iguana comună
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Specie nativă în America Centrală şi America de Sud, pe numeroase insule din Caraibe şi de pe coasta estică a Pacificului. Preferă zonele cu arbori, dar se adaptează şi la spaţii mai deschise, cât timp se află în apropierea apei.
În ciuda denumirii, coloritul iguanelor poate varia în funcţie de temperatură, stare de sănătate, dispoziţie sau statut social.
Iguanele verzi sunt animale arboricole, care coboară rareori pe sol, cu excepţia femelelor care depun ouă. Sunt înotătoare excelente şi se folosesc de acest lucru pentru a se ascunde de prădători scufundându-se în apă.
Durată de viaţă:
În sălbăticie aproximativ 8-10 ani, în captivitate trăiesc peste 20 de ani.
Dimensiuni:
Lungimea medie a corpului este de circa 1,7-2 metri (inclusiv coada), greutate între 4 şi 8 kg.
Băile de soare sunt extrem de importante pentru iguane, pentru reglarea temperaturii corporale şi pentru ajutarea procesului de digestie. De aceea, în natură, majoritatea luptelor între iguane apar pentru locurile optime de însorire, nu pentru hrană.
Dietă:
Iguanele verzi sunt preponderent erbivore şi preferă să se hrănească cu plante suculente şi cu fructe coapte. Ocazional, pot ingera accidental mici cantităţi de nevertebrate.
Iguanele comunică utilizând mai ales semnale vizuale (diferite posturi corporale) şi semnale chimice (masculii îşi marchează teritoriile).
Incubație:
Femelele depun până la 65 de ouă (de obicei între 10 şi 30), care vor fi incubate între 90 şi 120 de zile.
Exemplarele juvenile, în creştere, au nevoie de un conţinut proteic mai ridicat; de aceea, vor consuma mai multe insecte, păianjeni şi ouă decât exemplare adulte.