Denumire ştiinţifică: Panthera uncia
Denumire comună: leopardul zăpezilor
Status IUCN: VU – Vulnerabilă
Areal şi habitat:
Este întâlnit în regiunile muntoase (la altitudini de până la 4000 metri) din Asia Centrală, îndeosebi în Afganistan, dar şi în zonele stâncoase cuprinse între Lacul Baikal şi estul Podişului Tibet (Mongolia, China, Nepal, Pakistan, Rusia).
Leoparzii zăpezilor sunt animale solitare, cu teritorii bine delimitate pe care însă nu şi le apără în mod agresiv.
Deoarece trăiesc în locuri greu accesibile şi duc un mod de viaţă ascuns, sunt animale extrem de greu de observat în natură; mai sunt denumiţi şi „leoparzi-fantomă”.
Durată de viaţă:
În sălbăticie până la 13 ani, în captivitate în jur de 20 de ani.
Dimensiuni:
Lungime între 2 şi 2,3 m, greutate până la 55 kg. Masculii sunt uşor mai mari decât femelele.
Spre deosebire de alte feline mari, leopardul zăpezilor nu poate să ragă, în schimb scoate diverse alte sunete – mârâie, toarce, pufăie.
Gestaţie:
Gestaţie: durează 90-110 zile. Femelele nasc 2 sau 3 pui din doi în doi ani.
Picioarele din spate, mai lungi şi extrem de puternice, le permite să facă salturi lungi de până la 15 m şi la înălţimi de până la 6 m.
Dietă:
Specie exclusiv carnivoră. Prada principală este reprezentată de copitate (capre ibex, oi sălbatice – bharal, argali, cerbi, mistreţi). Uneori atacă şi animale domestice.
Sunt animale crepusculare (mai active la apus şi la răsărit) dar, dacă în habitat prezenţa umană este extrem de redusă sau inexistentă, îşi pot modifica ritmul circadian, devenind animale diurne.