Denumire ştiinţifică: Dendroaspis polylepis
Denumire comună: mamba neagră
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Specie endemică în Africa sub-sahariană, în savane împădurite, dealuri stâncoase, păduri umede cu stânci şi arbori căzuţi care îi oferă suficiente posibilităţi de ascundere.
Îşi petrec mult timp făcând băi de soare şi revin de numeroase ori la locul preferat, dacă nu sunt deranjaţi.
Veninul neurotoxic ucide o fiinţă umană în aproximativ 20 de minute.
Sunt animale diurne, în principal terestre, timide, care preferă să stea ascunse. Pot urca foarte rapid în copaci, dacă este nevoie.
Durată de viaţă:
Nu există suficiente date; în captivitate trăiesc cam 10-11 ani, dar se presupune că durata de viaţă poate fi semnificativ mai mare.
Dimensiuni:
Lungimea medie a corpului este de 2,2-2,7 metri, deşi s-au raportat cazuri extreme de exemplare care depăşeau 4 metri.
În ciuda denumirii, culoarea acestor şerpi este mai degrabă brună, oliv, gri sau uneori kaki. Denumirea provine de la culoarea albastru-închis spre negru a cerului gurii.
Dietă:
Mamba neagră vânează în principal mamifere mici – rozătoare, veveriţe – şi ocazional păsări.
Combinaţia de viteză, agresivitate impredictibilă şi venin extrem de potent face ca această specie să fie cea mai temută din Africa; sunt cei mai rapizi şerpi de pe continent şi printre cei mai rapizi din lume, fiind capabili să se mişte la sol cu până la 20 km/oră.
Când se simt ameninţaţi, preferă să se retragă; dacă nu au această posibilitate, vor emite o serie de avertismente – îşi vor ridica capul, vor deschide gura, vor sâsâi înainte de atac. Mişcările bruşte îi determină să atace. Atacul constă în mai multe muşcături în succesiune extrem de rapidă.
Incubaţie:
Femelele depun între 6 şi 17 ouă, care vor fi incubate între 80 şi 90 de zile.