Denumire ştiinţifică: Dendroaspis angusticeps
Denumire comună: mamba verde, mamba comun, mamba verde estic
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Specie întâlnită în principal în estul, sudul şi centrul Africii, în regiunile sudice şi de coastă (Kenya, Tanzania, Mozambic, Malawi, Zimbabwe, Zambia), în păduri tropicale de joasă altitudine.
Spre deosebire de mamba neagră, mamba verde evită spaţiile deschise, preferând zone cu vegetaţie densă.
Mamba verde este o specie arboricolă, diurnă, solitară, retrasă; preferă să stea în majoritatea timpului ascunsă în coronament, unde este bine camuflată.
Durată de viaţă:
Este estimată în sălbăticie la aproximativ 10 ani (date insuficiente pentru o estimare mai precisă), iar în captivitate la 10-14 ani.
Dimensiuni:
Lungimea medie a corpului este de 1,8-2 metri. Femelele sunt mai lungi, dar nu depăşesc 2,5 metri decât extrem de rar.
Poate fi observată la sol doar în cazul în care caută o sursă de apă, vânează sau face băi de soare. Cu unele excepţii, preferă să vâneze prin ambuscadă, nu activ.
Dietă:
Mamba verde vânează în principal păsări şi rozătoare. Se hrăneşte şi cu ouă şi uneori vânează lilieci.
Nu este o specie atât de agresivă precum speciile înrudite (mamba neagră, de exemplu) şi preferă să evite potenţialii prădători bazându-se pe camuflaj. Dacă este provocată şi/sau încolţită, va ataca brusc, muşcând rapid de mai multe ori şi inoculând o cantitate mare de venin.
Veninul acestei specii conţine în principal neurotoxine şi cardiotoxine. Rata de mortalitate în urma muşcăturilor netratate nu este cunoscută, însă se presupune a fi destul de ridicată; inocularea unei cantităţi mari de venin în urma unei muşcături poate fi fatală extrem de rapid – în 30 de minute.
Incubaţie:
Femelele depun în medie între 10 şi 15 ouă, care vor fi incubate între 10 şi 12 săptămâni.