Denumire ştiinţifică: Myocastor coypus
Denumire comună: nutrie
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Animal originar din America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile, Bolivia, Paraguay şi Uruguay). Populează zonele mlăştinoase, cele din jurul lacurilor cu malurile acoperite de vegetaţie bogată, suculentă şi zonele din preajma apelor curgătoare.
Sunt animale semiacvatice; pot rămâne complet scufundate peste 10 minute.
Din cauza cererii pentru blana de nutrie, animalul a fost introdus la începutul secolului XIX în aproape întreaga lume. Există numeroase colonii sălbatice care s-au format din animale evadate de la fermele de creştere.
Durată de viaţă:
În sălbăticie aproximativ 6 ani, în captivitate între 6 şi 10 ani.
Dimensiuni:
Lungimea corpului între 47 şi 57 cm, lungimea cozii 34-40 cm, greutate între 5 şi 10 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele.
Nutriile îşi sapă adăposturi sub formă de vizuini subterane; acestea pot fi de la simple tuneluri la sisteme complexe cu numeroase coridoare şi camere, ce pot depăşi 15 metri lungime.
Dietă:
De tip erbivor. Hrana este constituită în principal din vegetaţie acvatică – tulpini, frunze, rădăcini, uneori scoarţă. Pot folosi buşteni sau alte obiecte plutitoare drept platforme pentru hrănire.
În general, nutriile nu îşi părăsesc teritoriul pe parcursul vieţii şi nu se aventurează la mai mult de 180 metri de adăpost.
În ciuda faptului că au fost vânate intensiv, nutriile sunt considerate şi astăzi dăunătoare în anumite regiuni, deoarece vizuinile lor pot distruge barajele şi sistemele de irigaţii. În plus, îşi pot căuta hrana în culturile agricole (în special cele de orez).
Gestaţie:
Perioada de gestaţie durează între 127 şi 139 de zile, după care se nasc între 1 şi 13 pui (de obicei 3-6).