Denumire ştiinţifică: Python regius
Denumire comună: piton regal, piton-bilă
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Șarpe întâlnit în savanele şi pădurile din vestul şi centrul Africii (Sudan, Senegal, Sierra Leone, Coasta de Fildeş etc).
În general, sunt găsiţi în apropiere de apă, pentru a se putea răcori în perioadele caniculare.
Sunt şerpi preponderent nocturni, activi în timpul sezoanelor umede. Îşi petrec majoritatea timpului ascunşi în vizuini subterane sau pe sol, deşi sunt capabili să urce pe stânci sau în copaci.
Durată de viaţă:
Este estimată în sălbăticie la aproximativ 10 ani (date insuficiente pentru o estimare mai precisă), iar în captivitate la peste 20 de ani.
Dimensiuni:
Lungimea medie a corpului este de 1,8-2 metri. Femelele adulte sunt mai mari decât masculii adulţi şi au maxilare ceva mai lungi.
Denumirea de „piton regal” provine de la povestea conform căreia Cleopatra purta acest şarpe la încheietura mâinii; i se spune şi „piton-bilă” datorită tendinţei de a se încolăci într-un ghem strâns, cu capul protejat în interior, atunci când se simte ameninţat.
Dietă:
Pitonul regal vânează prin ambuscadă; marea majoritate a prăzii este constituită de rozătoare (diverse specii de şoareci şi şobolani).
Principalul simţ pe care se bazează este cel vizual; se presupune că este ajutat la vânătoare, pe lângă semnalele chimice, şi de percepţia luminii ultraviolete.
Sunt animale care s-au adaptat la un regim de hrană neregulat, având capacitatea de a-şi regla funcţiile gastrointestinale în raport cu perioadele de hrănire şi cele în care nu mănâncă.
Incubație:
Femelele depun între 1 şi 11 ouă (în medie cam 7), care vor fi incubate între 44 şi 57 zile.