Denumire ştiinţifică: Aix galericulata
Denumire comună: raţă mandarin
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Această specie îşi are originea în Asia. În sălbăticie, raţa mandarin este întâlnită în China, Coreea, Japonia şi în estul Siberiei. Specia a fost introdusă şi în Anglia, unde s-a adaptat destul de bine. Trăieşte în apropierea râurilor lente şi a lacurilor, în vecinătatea cărora se află tufişuri, pâlcuri de copaci sau păduri.
Aripile sunt lungi comparativ cu dimensiunea corpului, fapt ce le permite să decoleze rapid din apă sau de pe sol la apropierea vreunui pericol şi să se refugieze în pădure sau în tufe.
Numele de raţă mandarin vine de la penajul masculului, foarte colorat şi datorită penelor portocalii de pe aripile orientate în sus. Mai este denumită şi “curcubeul Orientului Îndepărtat”.
Durată de viaţă:
În sălbăticie între 4 şi 10 ani, în captivitate peste 10 ani.
Dimensiuni:
Lungimea corpului în medie 45 cm, greutate 400-500 g, anvergura aripilor între 65 şi 75 cm. Penajul masculului este foarte colorat însă, în afara sezonului de împerechere, devine mai şters şi mai asemănător cu cel al femelei (preponderent cenuşiu-cafeniu).
Stau împreună cu raţe din alte specii foarte rar, cu excepţia raţei caroline, cu care se înţelege bine în cazurile în care aceste două specii coexistă.
Incubație:
Femelele depun 8-12 ouă, care vor fi incubate timp de 28-30 zile.
Este printre puţinele specii de raţe care preferă să stea la înălţime. Ambii parteneri pleacă în căutarea cuibului perfect, care se află în scorbura unui copac şi este căptuşit cu frunze sau ierburi. Femela este cea care alege amplasamentul cuibului, care poate fi găsit şi până la o înălţime de 30 m deasupra solului.
Raţa mandarin simbolizează, în special în Japonia şi China, dragostea, afecţiunea şi loialitatea faţă de partener, deoarece formează perechi pe viaţă şi sunt nedespărţite pe lac sau pe uscat. Foarte rar se poate vedea o raţă mandarin la distanţă mare de partenerul său.
Dietă:
Hrana acestor păsări este constituită din plante acvatice, seminţe, ierburi, cereale, peşti sau organisme acvatice, viermi, melci, insecte, broaşte sau şerpi mici – aproape orice au la îndemână, în funcţie de sezon.