Denumire ştiinţifică: Haliaeetus pelagicus
Denumire comună: vultur de mare al lui Steller
Status IUCN: VU – vulnerabilă
Areal şi habitat:
Specie nativă în estul Rusiei, în regiunea Mării Ohotsk şi a Peninsulei Kamceatka. Iarna migrează spre sud, spre insulele japoneze Kurile şi Hokkaido, ajungând până în estul Chinei şi a Coreei. Preferă zone de coastă, estuare sau zone situate în apropierea râurilor mari, în care se găsesc arbori înalţi.
Vulturul de mare al lui Steller este o pasăre solitară, ce formează perechi monogame în perioada de reproducere (februarie – august).
Pe teritoriul unei perechi, aceasta are între două şi patru cuiburi pe care le foloseşte în mod alternativ de la an la an.
Durată de viaţă:
În sălbăticie între 20 şi 25 de ani, în captivitate peste 25 de ani.
Dimensiuni:
Înălţimea corpului 85-94 cm; femelele ajung la o greutate de până la 9 kg şi o anvergură a aripilor de aproximativ 136 cm, iar masculii sunt ceva mai mici – până la 6 kg greutate şi cu o anvergură a aripilor de 118 cm.
Cuiburile sunt construite de obicei pe stânci sau în copaci înalţi, din crengi solide; pereţii cuiburilor pot ajunge la o grosime de până la 4 metri şi la un diametru de circa 2 metri.
Incubație:
Femelele depun între 1 şi 3 ouă, care eclozează după o incubaţie de 38-45 de zile.
Nu se ştiu prea multe despre comportamentul parental al acestor păsări; se ştie că ambii părinţi contribuie la îngrijirea puilor.
Din cauza habitatului natural izolat, vulturii de mare ai lui Steller sunt păsări de pradă despre care se cunosc la ora actuală puţine informaţii.
Dietă:
Principala sursă de hrană este somonul, viu sau mort. Dacă acesta nu e suficient sau lipseşte, utilizează alte surse de hrană precum nevertebrate (crabi, midii), pescăruşi, mamifere mici sau hoituri. Dacă hrana este abundentă şi hrănirea are loc în grupuri, adulţii au obiceiul de a fura hrana obţinută de alţi membri ai grupului.
Această specie este cea mai grea specie de vulturi şi e considerată cea mai puternică şi agresivă dintre speciile cu care se înrudeşte (codalbul, vulturul cu cap alb).