Denumire ştiinţifică: Suricata suricatta
Denumire comună: suricată, mangustă cu patru degete
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Suricatele trăiesc în zone de câmpie şi de savană situate preponderent în partea sudică a Africii (Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Mozambic).
Suricatele sunt animale sociale ce trăiesc în colonii formate din până la trei familii (familia este formată dintr-o pereche reproducătoare şi puii acesteia), cu până la 30 de indivizi.
Durată de viaţă:
În sălbăticie între 5 şi 10 ani, în captivitate aproximativ 10-12 ani.
Sunt animale preponderent diurne, dar activitatea le este determinată în principal de temperatura solului. Când e prea frig, prea cald sau plouă, suricatele vor sta în vizuinile subterane.
Dimensiuni:
Lungimea corpului între 42,5 şi 60 cm, lungimea cozii între 17,5-25 cm. Greutatea acestor animale se situează între 720-730 g.
Rolul de santinelă este jucat pe rând de membrii coloniei. Potenţialele pericole sunt anunţate prin sunete specifice, iar suricatele se vor retrage rapid în vizuină până pericolul a dispărut.
Dietă:
Sunt animale insectivore, care îşi caută activ hrana pe parcursul zilei. Ocazional mănâncă şi mamifere mici, ouă, material vegetal.
În mediul natural, principala ameninţare la adresa suricatelor este constituită de păsările de pradă; din acest motiv, instinctul suricatelor le dictează să se ascundă de orice planează deasupra lor, inclusiv de avioane.
Gestație:
Femelele nasc în general câte trei pui după o perioadă de gestaţie de 77 de zile.