Denumire ştiinţifică: Panthera tigris tigris
Denumire comună: tigru bengalez alb
Status IUCN: CR – În pericol critic de dispariţie
Areal şi habitat:
Specie întâlnită în special în regiunea Bengal, dar prezentă şi în nordul Indiei şi Nepal. Tigrul bengalez este animalul naţional al Indiei şi Bangladeshului.
Ca şi în cazul leilor albi, tigrii bengalezi albi au blana albă cu dungi negre din cauza unei mutaţii genetice. Şansele de supravieţuire în natură ale acestei specii sunt extrem de reduse, de aceea majoritatea exemplarelor se întâlnesc în grădinile zoologice.
Tigrii bengalezi preferă să vâneze noaptea, deoarece îşi pot prinde mai uşor prada. Tactica de vânătoare se bazează pe salturile de până la 7 m lungime şi pe viteza de până la 65 km/oră, alături de forţa excepţională ce le permite să doboare prada cu o singură lovitură.
Durată de viaţă:
În sălbăticie între 10 şi 25 ani, în captivitate până la 20 de ani.
Dimensiuni:
Lungime între 2,2 şi 3,1 m, greutate între 120 şi 250 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele.
Cu toate că tigrul bengalez este subspecia de tigru cu populaţia cea mai numeroasă, populaţia totală este estimată la 2500 exemplare în întreaga lume, cu o tendinţă de scădere drastică. Principalele ameninţări sunt braconajul şi reducerea habitatului natural (şi, implicit, dispariţia surselor de hrană).
Gestaţie:
După o perioadă de gestaţie de aproximativ 112 zile, femelele dau naştere unui număr de 1-4 pui.
Dietă:
Sunt animale carnivore, se hrănesc cu primate, mistreţi, antilope, bivoli. Dacă resursele de hrană sunt sărace, atacă leoparzi, pitoni, crocodili sau urşi.