Denumire ştiinţifică: Vulpes vulpes
Denumire comună: vulpe roşie
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Această specie are cea mai largă distribuţie din toate speciile de canide; se găseşte în aproape întreaga emisferă nordică, în habitate precum păduri, tundre, preerii, zone montane, terenuri agricole şi regiuni urbane. Specia a fost introdusă şi în Australia.
Vulpile sunt animale crepusculare sau nocturne, de obicei solitare. S-au observat şi grupuri de vulpi care convieţuiesc împreună, grupuri formate dintr-un mascul, una sau două femele şi puii acestora.
Joacă un rol important în ecosistem, prin controlul populaţiilor de rozătoare şi de iepuri.
Durată de viaţă:
În sălbăticie între 2 şi 5 ani, în captivitate aproximativ 10-12 ani.
Dimensiuni:
Masculii sunt ceva mai mari decât femelele. Vulpile au lungimea corpului de 0,45-0,9 m, la care se adaugă coada lungă de 30-55 cm. Greutatea lor variază între 3 şi 14 kg.
Vulpile roşii comunică prin sunete (s-au identificat 28 de sunete diferite), prin expresii faciale, posturi corporale şi, nu în ultimul rând, prin marcarea extensivă a teritoriului. S-a constatat că exemplarele de vulpe roşie au o „voce” proprie, care poate fi identificată pentru fiecare individ în parte.
Gestaţie:
După o gestaţie de 49-55 zile, femelele dau naştere unui număr de 1-9 pui (în medie 5).
Dacă au ocazia, vulpile ocupă vizuinile altor animale precum iepurii sau marmotele.
Mărimea teritoriilor depinde de abundenţa surselor de hrană şi poate varia între 5 şi 50 km pătraţi. Indiferent de acest aspect, vulpile nu îşi părăsesc niciodată teritoriul în care s-au născut.
Dietă:
Sunt animale omnivore, care se hrănesc în principal cu rozătoare, insecte şi fructe.