Cerul nopții – Constelațiile

Durata: 25 minute.
Limba: română.
Domenii de subiect: Astronomie.
Cuvinte cheie: constelații, stele, roiuri globulare, bolta cerească, orientare.
Potrivit pentru: audiență generală.
Audiență target: copii peste 10 ani, adulți / Vârsta minimă 10 ani (sau 6 ani dacă însoțitorul își asumă responsabilitatea).

Spectacolul ”Cerul nopții – Constelațiile” este alcătuit din două părți:

  • Un film de 13 minute despre constelații și obiectele de cer profund care sunt ”ascunse” în aceste figuri imaginare, o parte din acest film schimbându-se de la anotimp la anotimp, așa cum și panorama de pe cerul nostru se schimbă odată cu trecerea lunilor din an. Deci, da, în fiecare anotimp, filmul despre constelații va arată altfel.
  • O proiecție de 12 minute realizată de Planetariul Brașov, prezentată de specialiștii planetariului, despre asterisme, cum ajută aceste desene imaginate de oamenii din vechime la orientare, despre steaua polară nordică dar și despre cea sudică, dar și despre cum Polaris, steaua din vârful Carului Mic, va înceta să mai arate nordul peste câteva mii de ani.

Pierduți în Univers, destul de departe de Pământ, rătăcim prin centrul galaxiei. Cât poți cuprinde cu privirea, în toate direcțiile, miliarde de stele ne înconjoară. Stelele ni se par a fi eterne. Pe măsură ce prezența lor a devenit familiară, strămoșii noștri au conectat punctele stelare și au inventat figuri imaginare pe cer numite constelații.

Vă așteptăm la Planetariul Brașov, să explorăm cerul, fie el de primăvară, de vară, de toamnă sau de iarnă! Fiecare anotimp are propriile constelații! Noapte după noapte, pe măsură ce Pământul orbitează Soarele, poziția lui se schimbă. Ca rezultat, la fel și panorama de pe cerul nostru. Odată cu trecerea săptămânilor, constelațiile de primăvară cedează treptat locul celor de vară, care se retrag la venirea celor de toamnă, constelațiile de iarnă intrându-și în drepturi din decembrie.

Foto: Jackson Hendry