Unseen Universe – Universul nevăzut

Durată: 25 minute.
Limba: română.
Domenii de subiect: Astronomia multimesager, Astronomie observațională, Astrofizică.
Cuvinte cheie: optică, lungimi de undă, nebuloase, supernove.
Potrivit pentru: audiență generală.
Audiență target: clasele 5- 8, clasele 9-12, adulti / Vârsta minimă 10 ani (sau 6 ani dacă însoțitorul își asumă responsabilitatea).

Acest documentar fascinant include noutăți astronomice de ultimă oră, precum informații despre telescopul Event Horizon și prima imagine captată vreodată a unei găuri negre. Realizat în colaborare cu ESO și cu Muzeul de Științe Naturale Houston, filmul explorează părți ale universului situate cu mult dincolo de limitele percepției umane. Milioane de ani, imaginea noastră despre bolta cerească a fost limitată de simțul vizual, care ne permite să percepem doar mica parte a radiațiilor electromagnetice pe care o numim ”lumină vizibilă”.

În premieră absolută, cu ajutorul celei mai importante descoperiri de la invenția telescopului, acum avem tehnologia necesară pentru a capta imaginile din univers pe întreg domeniul spectrului și chiar dincolo de acesta. Putem chiar să interconectăm telescoape din întreaga lume pentru a capta informații la scară globală.

Documentarul reprezintă un adevărat răsfăț vizual, imaginile celor mai noi splendori ale universului fiind acompaniate de o coloană sonoră emoționantă, interpretată de Orchestra Cinematografică Utah. Este un film impresionant despre noua eră a astronomiei și despre ceea ce urmează în viitorul apropiat, cu imagini ale unor locuri și fenomene considerate până nu demult imposibil de văzut.