Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” și-a manifestat intenția, susținută și de Inspectoratul Școlar Județean, ca din 2023 să fie prezent în școlile brașovene pentru a arăta elevilor Soarele așa cum nu l-au văzut niciodată și pentru a prezenta cât mai multe informații despre steaua aflată la 150 de milioane de kilometri distanță de Pământ.
Dacă vrei să afli mai multe despre Soare, vino la Planetariul Brașov, la spectacolul Soarele, steaua noastră vie! Detalii, AICI
Observații Soare Școli
Ideea noastră este să ne luăm telescoapele, să le instalăm în curțile școlilor și să stăm acolo pentru mai multe ore, atât cât este nevoie, pentru ca elevii însoțiți de profesori sau învățători să poată observa fără să se grăbească Soarele și pentru a putea răspunde la orice întrebare despre steaua care trimite către noi cantități imense de lumină și căldură.
Pentru programare, vă rugăm trimiteți-ne un email la adresele planetariu@zoobrasov.ro sau planetariulbv@yahoo.com. Ne vedem la școală!
Ce telescoape vom folosi?
- Telescopul Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele, spiculele sau filamentele solare.
- Telescopul Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line (Daystar Quark), prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel, printre altele, faculele și plajele solare.
- Telescopul Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, prin care se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.