În 2024, Săptămâna Soarelui, în iulie

În 2024, Planetariul Brașov va organiza Săptămâna Soarelui în iulie, pentru că în iulie, pe 5, Soarele se va găsi la cea mai mare distanță de Pământ, la 152.099.968 km. Dacă în 2022 am fost în cinci parcuri brașovene, în Parcul Trandafirilor, Parcul Tractorul, Parcul Nicolae Titulescu, Parcul Noua și pe vârful Tâmpa, iar în 2023 ne-am amplasat telescoapele în Piața Sfatului, Piața Consiliului Europei și Piața Unirii, pentru 2024 am decis să venim cu telescoapele în cartierul tău. Vom fi prezenți astfel, între orele 11.00 și 17.00, în parcul Triaj (cartierul Triaj-Hărman) pe 1 iulie; în Coresi, zona pietonală din apropierea avionului (cartierul Tractorul), pe 2 iulie; în Piața Unirii (cartier Șchei-Prund) pe 4 iulie; și în Poiana Brașov, lângă Centrul de Agrement, pe 5 iulie. Vă așteptăm!

  • În funcție de interesul publicului, observațiile se pot prelungi până la ora 19:00;
  • Observațiile vor avea loc doar dacă cerul va fi senin.

Prin ce filtre vom observa Soarele cu cele 3 telescoape ale noastre?

  • «Filtru» Ca-H line, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel partea inferioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi faculelor și plajelor solare.
  • «Filtru» H-Alpha, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se astfel partea medie-superioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi protuberanțelor, spiculelor sau filamentelor solare.
  • Observarea Soarelui cu un filtru solar sau o prismă Herschel oferă posibilitatea vizualizării stelei aflate la 150 de milioane de kilometri de Pământ în culoarea albă, culoarea ”adevărată” a Soarelui. În acest fel, se pot vedea cele mai evidente formațiuni vizibile de pe suprafața Soarelui, de pe fotosferă, petele solare.

Soarele

Soarele a fascinat dintotdeauna. A fost de-a lungul istoriei un obiect de venerație, un fenomen supranatural, un zeu. A fost, este și va fi sursa vieții, cel care încălzește și oferă energie Pământului. Este cel care inspiră artă, „care de dimineață îmbujorează orizontul, ce devine din ce în ce mai purpuriu și lasă apoi loc unui rug micuț care se transformă destul de rapid într-un disc de foc”.

E-n poeziile lui Mihai Eminescu:

În modul vechi soarele sună,
Cu sferi surori se-ntrece-n cânt,
Și calea lui (din veci) prescrisă
Ți-o împlinește-n marș tunând.

E-n limbajul nostru de zi cu zi. Când vrem totul, ne dorim câte în lună și în soare; când vrem să nu facem nimic, să lenevim, stăm cu burta la soare; când e frig într-o zi senină, e soare cu dinți.

Soarele este steaua din centrul Sistemul Solar, o „sferă” fierbinte cu un diametru de aproximativ 1,39 milioane de kilometri, de aproape 110 ori mai mare decât al Terrei. Este format preponderent din hidrogen, heliu, masa sa reprezentând peste 99% din masa totală a Sistemului Solar.

Planetariul Brașov a ales să sărbătorească Soarele anual, fie cu ocazia echinocțiilor sau solstițiilor, fie când Soarele se află la afeliu, cea mai mare distanță de Pământ, sau periheliu, cea mai apropiată distanță de Terra, fie în luna cu cele mai multe zile însorite sau în luna cu cele mai mari temperaturi din an.

Cum a fost Săptămâna Soarelui în 2022

Peste 1.500 de persoane au fost alături de noi pe parcursul Săptămânii Soarelui în 2022, evenimentul având loc între 20 și 26 iunie. Oameni mici și oameni mari au văzut Soarele prin 2 telescoape, unul care a folosit o prismă Herschel, prin care s-a văzut steaua în lumină vizibilă, altul cu filtru H-Alpha, prin care s-a urmărit proeminențele și spiculele, au fost prezenți în Planetariu – să urmărească filmul Soarele, steaua noastră vie, special pregătit pentru eveniment (se află și acum în programul nostru), sau filmul scurt – În căutarea Soarelui.

Cum a fost Săptămâna Soarelui în 2023

Peste 1.000 de persoane au fost alături de noi pe parcursul Săptămânii Soarelui în 2023, evenimentul având loc între 3 și 9 iulie. Persoane de toate vârstele au observat Soarele prin 3 telescoape, unul care a folosit o prismă Herschel, prin care s-a văzut steaua în lumină vizibilă, altul cu filtru H-Alpha, prin care s-a urmărit proeminențele și spiculele, și cel de-al treilea dotat cu filtru Ca-H line, prin care s-au putut observa faculele și plajele solare. În plus, alte mii de persoane au fost prezente în Planetariu să urmărească filmul ”Soarele, steaua noastră vie” sau producția gratuită, ”În căutarea Soarelui”.

Cum a fost Săptămâna Soarelui în 2024

Peste 500 de persoane au fost alături de noi pe parcursul Săptămânii Soarelui în 2024, evenimentul având loc între 1 și 5 iulie. Ne-au vizitat și cei mici, și cei mari, bucurându-ne împreună de numărul mare de pete solare și de protuberanțe, Soarele aflându-se în această perioadă foarte aproape de maximul de activitate.