Sistemul Solar – Casa Noastră
Durata: 25 (12+13) minute.
Limba: română.
Domenii de subiect: Astronomie.
Cuvinte cheie: sistem solar, planete, asteroizi, eclipse, Soare.
Audiență target: copii peste 8 ani, adulți / Vârsta minimă 10 ani (sau 6 ani dacă însoțitorul își asumă responsabilitatea).
Spectacolul ”Sistemul Solar – Casa Noastră” este alcătuit din două părți:
- Un film de 12 minute despre Sistemul Solar, o descriere a planetelor care orbitează de o veșnicie în jurul Soarelui, a principalilor sateliți ai acestora, a centurilor care trimit spre noi asteroizi și comete. Vor fi câteva minute în care Sistemul Solar își prezintă principalele lui trăsături, sperând că printre voi se află viitori temerari gata să-l descopere în profunzime.
- O proiecție de 13 minute realizată de Planetariul Brașov, prezentată de specialiștii planetariului, despre mecanismele eclipselor de Soare și de Lună, despre zonele pe care puteți să le vizitați pentru a urmări eclipse solare totale sau despre cum arată o eclipsă de Soare văzută de pe Lună! Știm sigur că, de oriunde le-ați privi, eclipsele sunt fabuloase!
Pământul nu este decât o minusculă minge albastră în imensitatea spațiului. Orbitează în jurul Soarelui la o distanță de 150 de milioane de kilometri și are alți trei vecini stâncoși în zona apropiată de Soare: Mercur, Venus și Marte. Există și patru planete care orbitează mai departe, care sunt foarte diferite de Pământ, planetele gigantice: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. De la craterele aride ale lui Mercur până la lunile acoperite de gheață ale lui Neptun sau canioanele lui Marte, aceste peisaje îndepărtate sunt astăzi explorate de sonde spațiale robotizate.
Dar, în viitor, noi, oamenii, ar trebui să punem piciorul pe unele dintre aceste lumi pentru a înțelege mai bine diversitatea enormă a Universului nostru. Depinde de voi să începeți să visați să fiți pionierii explorării sistemului solar! Vă așteptăm la Planetariul Brașov, să explorăm Sistemul Solar și să ne ”jucăm” cu Soarele, cu Pământul și cu Luna, pentru a înțelege mecanismele care stau la baza formării eclipselor, poate cele mai frumoase fenomene ce se întâmplă pe cerul nostru.
Fotografii: NASA