Satelix

Durata: 26 minute.
Limba: română.
Domenii de subiect: Astronomie.
Cuvinte cheie: aeronautică, explorare spațială, astronomie, sateliți, sonde spațiale.
Potrivit pentru: audiență generală.
Audiență target: copii peste 8 ani, adulți / Vârsta minimă 10 ani (sau 6 ani dacă însoțitorul își asumă responsabilitatea).

Satelix este rezultatul unui proiect internațional care a inclus și România prin Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare. Un film care explică rolul sateliților artificiali în dinamica lumii în care trăim și impactul tehnologiilor spațiale asupra vieții cotidiene.
Sunt cu noi toată ziua. Când ne trezim, când mergem la școală, la serviciu sau într-o excursie sau când petrecem timp cu familiile noastre seara. Și noaptea? În întunericul nopții, ei ne păzesc în timp ce dormim. Fără ei, nu am avea sisteme de navigație în mașini sau în telefoanele mobile, nici prognoze meteo precise și, de fapt, nici multe alte articole de zi cu zi. Te intrebi cine sunt? Nimeni alții decât sateliții artificiali! Obișnuiam să rătăcim pe continente și oceane pentru a ne extinde în fiecare colț al planetei noastre. Nu cu mult timp în urmă, asemenea călăreților cerești, am cucerit atmosfera Pământului. Și acum… acum devenim rătăcitori într-o nouă lume vastă numită Univers. Tehnologiile sateliților ne ajută în fiecare zi. Ele sunt simbolul cooperării internaționale de-a lungul continentelor. Și s-ar putea să ne permită să trăim pe această planetă încă un mileniu. Nu crezi?