Eclipsele lunare pot fi totale sau parțiale, prin umbră sau prin penumbră, eclipsele totale prin umbră, acestea fiind și cele mai impresionante, fiind foarte diferite vizual față de cele solare. Se observă noaptea, bineînțeles, și nu avem nevoie de ochelari speciali. Luna se întunecă treptat, apoi, uneori, capătă o nuanță roșiatică mai mult sau mai puțin închisă, pentru ca, după câteva ore, să-și recapete aspectul normal. Eclipsele lunare sunt eclipse în adevăratul sens al cuvântului, pentru că Luna intră în umbra Terrei. Eclipsele de Soare sunt de fapt ocultații ale Soarelui, pentru că de fapt steaua dispare din cauza interpunerii Lunii între noi, observatorii, și Soare, obiectul pe care-l observăm.
Observații Eclipse Lunare
Uneori, în timpul unei eclipse prin umbră, suprafața Lunii ia o tentă sângerie, culoarea satelitului nostru fiind cauzată de atmosfera terestră care refractă lumina pe care o primește de la Soare, gazele din care este alcătuită atmosfera noastră împrăștiind mai mult componenta albastră a luminii decât pe cea roșie. Anual pe Terra pot fi urmărite cel puțin 2, maximum 5, eclipse lunare (totale, parțiale, prin umbră sau prin penumbră).
Mai multe detalii despre eclipsele de Lună, pe blogul Planetariului → AICI
Următoarele eclipse de Lună din România 2023, 2024 & 2025
5 mai 2023 – Eclipsă prin penumbră
28 octombrie 2023 – Eclipsă parțială prin umbră
18 septembrie 2024 – Eclipsă parțială prin umbră
14 martie 2025 – Eclipsă prin penumbră
7 septembrie 2025 – Eclipsă totală prin umbră
Eclipsa din 5 mai nu este spectaculoasă, în primul rând pentru că e prin penumbră, deci nu se vede aproape nimic, în al doilea rând pentru că maximul ei are loc când, la Brașov, Luna este sub orizont – eclipsa începe la 18:14, are maxim la 20:22. Deci, va fi o eclipsă în care debutul și maximul nu sunt vizibile pentru că Luna e sub orizont la acea oră la Brașov. Tocmai din aceste motive nu vom organiza niciun un eveniment cu această ocazie!
Eclipsa din 28 octombrie, chiar dacă este parțială, este o eclipsă prin umbră, deci va arăta mult mai bine decât cea din 5 mai. În plus, poate fi urmărită în toate fazele ei, atât când trece prin penumbră, când intră în umbră și când trece iar prin penumbră. Eclipsa începe la ora 21:01, maximul fiind la 23:14. O să fie multe de văzut, pentru că finalul eclipsei are loc la 01:26 (start la 21:01; parțiala prin umbră debutează la 22:35; maximul, la 23:14; parțiala se termină la 23:52; Luna iese din penumbra la 01:26). Va fi o noapte frumoasă!
Foto: Planetariul Brașov, NASA
Dacă vrei să afli mai multe despre eclipse, vino la Planetariul Brașov, la spectacolul Sistemul Solar – Casa noastră, un spectacol care cuprinde și o prezentare despre Mecanica Eclipselor, un script realizat de noi la Planetariul Brașov. Detalii, aici → Sistemul Solar, casa noastră