Eclipsele lunare pot fi totale sau parțiale, prin umbră sau prin penumbră, eclipsele totale prin umbră, acestea fiind și cele mai impresionante, fiind foarte diferite vizual față de cele solare. Se observă noaptea, bineînțeles, și nu avem nevoie de ochelari speciali. Luna se întunecă treptat, apoi, uneori, capătă o nuanță roșiatică mai mult sau mai puțin închisă, pentru ca, după câteva ore, să-și recapete aspectul normal. Eclipsele lunare sunt eclipse în adevăratul sens al cuvântului, pentru că Luna intră în umbra Terrei. Eclipsele de Soare sunt de fapt ocultații ale Soarelui, pentru că de fapt steaua dispare din cauza interpunerii Lunii între noi, observatorii, și Soare, obiectul pe care-l observăm.
Observații Eclipse Lunare
Uneori, în timpul unei eclipse prin umbră, suprafața Lunii ia o tentă sângerie, culoarea satelitului nostru fiind cauzată de atmosfera terestră care refractă lumina pe care o primește de la Soare, gazele din care este alcătuită atmosfera noastră împrăștiind mai mult componenta albastră a luminii decât pe cea roșie. Anual pe Terra pot fi urmărite cel puțin 2, maximum 5, eclipse lunare (totale, parțiale, prin umbră sau prin penumbră).
Mai multe detalii despre eclipsele de Lună, pe blogul Planetariului → AICI
Următoarele eclipse de Lună din România 2024, 2025 & 2026
18 septembrie 2024 – Eclipsă parțială prin umbră
14 martie 2025 – Eclipsă prin penumbră
7 septembrie 2025 – Eclipsă totală prin umbră
28 august 2026 – Eclipsă parțială prin umbră
Eclipsa din 18 septembrie 2024, chiar dacă este parțială, este o eclipsă prin umbră, deci o întunecare a suprafeței selenare, sub 10%, va fi vizibilă, maximul urmând a fi atins la 05:44 dimineața. Eclipsa prin penumbră începe la 03:41, eclipsa parțială prin umbră, la 05:12, Luna urmând să iasă din umbra Terrei la 06:15, iar din penumbră, la 07:47 (fenomen care nu mai e de interes pentru că Luna apune la 07:06). Față de octombrie 2023, când eclipsa a avut loc la începutul nopții, deci Luna se afla spre orizontul estic, în 2024, eclipsa va putea fi văzută la finalul nopții, fiind necesar un orizont vestic liber.
Cum a fost eclipsa parțială de Lună din 28 octombrie 2023
În 2023, din Brașov au putut fi observate 2 eclipse, una prin penumbră, pe 5 mai, care din punct de vedere vizual nu a fost interesantă, ca de altfel orice eclipsă prin penumbră (mai mult, maximul ei a avut loc când Luna se afla sub orizont), și alta, pe 28 octombrie, o eclipsă parțială prin umbră. În noaptea de 28 octombrie, Planetariul Brașov a fost prezent, alături de câteva sute de pasionați de astronomie, în parcul Nicolae Titulescu, cu 3 instrumente, 2 lunete prin care a fost urmărită eclipsa parțială, și un telescop, cu diametrul oglinzii de 400 mm, prin care a fost observat Jupiter.
Foto: Planetariul Brașov, NASA
Dacă vrei să afli mai multe despre eclipse, vino la Planetariul Brașov, la spectacolul Sistemul Solar – Casa noastră, un spectacol care cuprinde și o prezentare despre Mecanica Eclipselor, un script realizat de noi la Planetariul Brașov. Detalii, aici → Sistemul Solar, casa noastră