Observații Soare parc

Dacă folosim o prismă optică vom observa că lumina Soarelui este formată din toate culorile curcubeului: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Soarele emite cantități foarte apropiate în toate aceste lungimi de undă, deci, Soarele are culoarea ALBĂ!

Totodată, Soarele are un vârf de emisie maxim la aproape 502 nanometri, care corespunde temperaturii de suprafață de aproximativ 5800 Kelvin sau aproape 5500° Celsius. Deci, Soarele, dacă facem referire la acest ”vârf”, are culoarea VERDE-CYAN. 

Când putem observa direct Soarele, la apus sau la răsărit, îl vedem având o culoare GALBENĂ, PORTOCALIE, uneori chiar ROȘIE. Acest fapt se datorează atmosferei Pământului care împrăștie foarte ușor fotonii din partea superioară a spectrului – albastru, indigo și violet, față de cei din partea inferioară – roșu, portocaliu, galben, de aceea, cu cât Soarele este mai aproape de linia orizontului, cu atât are o tentă mai roșiatică.

Ce telescoape vom folosi?

  • Luneta Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele, spiculele sau filamentele solare.
  • Luneta Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line (Daystar Quark), prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90, văzându-se printre altele faculele și plajele solare.
  • Luneta Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, prin care se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.

 

Vom fi și în acest an prezenți în parcul Nicolae Titulescu, parc în care vom face observații solare, lunare, gratuite.

Vom urmări în detaliu steaua care ne dă lumină și căldură, în parcul de lângă Primăria Brașov, între orele 11.00 și 17.00, pe 20 mai, 17 iunie, 12 august și 23 septembrie!

Dacă vremea (sau alte evenimente neprevăzute) nu ne va permite să fim în parc la datele prestabilite, vom reprograma observațiile, orice modificare, dar și alte detalii, urmând a fi anunțate din timp pe site și pe pagina noastră de Facebook: facebook.com/PlanetariuBrasov

În luna iulie, nu vom fi în parc pentru că pregătim ceva special: Săptămâna Soarelui. Detalii, în link → Săptămâna Soarelui

Dacă vrei să afli mai multe despre Soare, te așteptăm la Planetariul Brașov, la spectacolul ”Soarele, steaua noastră vie”, o proiecție despre steaua care strălucește constant de 4,5 miliarde de ani și care a fost martoră la tot ce s-a întâmplat pe Pământ. Detalii → Soarele, steaua noastră vie

Cum a fost în 2023

Peste o mie de persoane ne-au vizitat în parcul Nicolae Titulescu, parcul de lângă Primăria Brașov, pentru a privi Soarele în detaliu, pentru a afla cât mai mult informații despre steaua situată la 150 de milioane de kilometri de noi, în cadrul celor 5 zile de observații care au fost programate pe parcursul a 6 luni.