Observații Eclipse Solare

O eclipsă totală, inelară (anulară) sau parțială de Soare este mereu un bun prilej să stăm cu ochii pe steaua aflată la 150 de milioane de kilometri distanță de Pământ. Să o urmărim cu atenție, să o vedem cu telescoapele, în lumină vizibilă, folosind o prismă Herschel, sau cu ajutorul «filtrelor» H-Alpha sau Ca-H line, sau folosind ochelari de eclipsă speciali, să vedem cum discul satelitului nostru intră între noi și astrul care ne luminează, cum uneori înfrumusețează suprafața plină de pete sau cum alteori scoate la iveală, în timpul eclipselor totale, cromosfera și coroana solară care de obicei stau ascunse în «umbra» fotosferei.

Prin ce filtre vom observa Soarele cu cele 3 telescoape ale noastre?

  • «Filtru» Ca-H line, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel partea inferioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi faculelor și plajelor solare.
  • «Filtru» H-Alpha, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se astfel partea medie-superioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi protuberanțelor, spiculelor sau filamentelor solare.
  • Observarea Soarelui cu un filtru solar sau o prismă Herschel oferă posibilitatea vizualizării stelei aflate la 150 de milioane de kilometri de Pământ în culoarea albă, culoarea ”adevărată” a Soarelui. În acest fel, se pot vedea cele mai evidente formațiuni vizibile de pe suprafața Soarelui, de pe fotosferă, petele solare.

Mai multe detalii despre eclipsele de Soare, pe blogul Planetariului → AICI

Următoarele eclipse de Soare din Europa

Cât la sută din discul solar va fi acoperit de Lună de la Brașov?

8 aprilie 2024 – Eclipsă parțială (nu este vizibilă din România)
29 martie 2025 – Eclipsă parțială (nu este vizibilă din Brașov)
12 august 2026 – Eclipsă totală (2% acoperire în Brașov)
2 august 2027 – Eclipsă totală (46% acoperire în Brașov)
26 ianuarie 2028 – Eclipsă inelară (nu este vizibilă din România)
12 iunie 2029 – Eclipsă parțială (0,1% acoperire în Brașov)
1 iunie 2030 – Eclipsă inelară (80% acoperire în Brașov)

Deci, în Brașov, vom scoate din nou telescoapele în centrul urbei, în 2027, pe 2 august, pentru a urmări eclipsa parțială de Soare, discul stelei urmând a fi acoperit în proporție de 46%!

Tranzitul, un alt fel de eclipsă

Atunci când un corp ceresc trece prin fața altuia, cum e și cazul Lunii care se mișcă prin fața Soarelui, are loc un tranzit. Cele mai importante, în afară de cel al Lunii, sunt cele ale planetelor apropiate de Soare, Mercur și Venus. Tranzitul lui Venus e rar, dar cel al lui Mercur se întâmplă mai des. Ultimul a avut loc pe 11 noiembrie 2019, fiind parțial vizibil din România, iar următorul va avea loc pe 13 noiembrie 2032, atunci când nu se va vedea de la un cap la altul pentru că Soarele va apune în timp ce Mercur trece prin fața lui. Următorul tranzit al lui Venus va fi, din păcate, tocmai în 2117, pe 11 decembrie.

Dacă vrei să afli mai multe despre eclipse, vino la Planetariul Brașov, la spectacolul Sistemul Solar – Casa noastră, un spectacol care cuprinde și o prezentare despre Mecanica Eclipselor, un script realizat de noi la Planetariul Brașov. Detalii, aici → Sistemul solar, casa noastră

Am văzut Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022 în centrul Brașovului, în parcul Nicolae Titulescu, alături de peste 1.000 de participanți

Pe 25 octombrie, între orele 12.00 și 15.00, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu a organizat în Parcul Nicolae Titulescu din Brașov, gratuit, o sesiune de observații ale Soarelui cu ocazia Eclipsei Parțiale de Soare. Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie a fost vizibilă pe tot teritoriul României, gradul de acoperire variind între 32% în zona de sud-vest a țării și 44%, în nord-est, la Brașov discul solar fiind acoperit în proporție de 39%.

În parc, au fost instalate mai multe telescoape, fiecare făcând posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui într-un mod diferit: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă (se poate vedea fotosfera), telescopul solar cu „filtru” H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm (se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei), și telescopul cu „filtru” Ca-H line, în lungimea de undă de 396.90 nm (se poate vedea partea inferioară a cromosferei).

Cu ocazia acestui eveniment am oferit publicului în mod gratuit ochelarii speciali de eclipsă, pentru că o eclipsă de Soare trebuie urmărită obligatoriu cu ochelari de protecție speciali.

Foto: Planetariul Brașov, Primăria Brașov, NASA