Denumire ştiinţifică: Camelus bactrianus (ferus)
Denumire comună: cămilă bactriană
Status IUCN: CR – pericol critic de dispariţie
Areal şi habitat:
Habitatul acestor animale ocupă regiuni din Asia centrală şi vestul Chinei. Răspândirea geografică a cămilelor bactriene a scăzut constant în ultimele decenii, la ora actuală fiind limitată la regiuni izolate din deşerturile Mongoliei (Gobi, Taklamakan) şi Xinjiang (China).
La naştere, puiul cântăreşte aproximativ 40 de kilograme; se va putea deplasa singur şi fără probleme după primele 24 de ore de la naştere.
Spre deosebire de varianta domesticită, cămilele bactriene sălbatice (C.ferus) se află în pericol critic de dispariţie.
Cămilele bactriene sunt animale sociale ce trăiesc în turme formate din 6-20 indivizi, conduse de un mascul dominant. Nu sunt animale teritoriale.
Durată de viaţă:
În sălbăticie circa 30 de ani, în captivitate 30-35 de ani.
Dimensiuni:
Lungimea corpului între 2,2 şi 3,4 metri, înălţimea la greabăn aproximativ 2 m, greutate între 300 şi 690 kg. Masculii sunt vizibil mai mari decât femelele.
Aceste animale se deosebesc de dromaderi prin faptul că au două cocoaşe; dromaderii au una singură.
Dietă:
Sunt animale preponderent erbivore care se hrănesc cu vegetaţie specifică regiunilor deşertice (inclusiv plante sărate, amare, cu spini sau uscate). În cazul lipsei totale a surselor vegetale de hrană, se hrănesc o perioadă cu orice găsesc la îndemână – diverse tipuri de carne, oase etc.
Contrar credinţei populare, cocoaşele nu conţin apă, ci grăsime stocată ca rezervă energetică.
Simţul vizual şi cel olfactiv sunt foarte bine dezvoltate (pot detecta mirosuri de la 3 km distanţă).
Gestaţie:
Perioada de gestaţie durează între 360 şi 440 de zile, după care se naşte un singur pui (rareori doi). Femelele nasc din doi în doi ani.
Cămilele bactriene pot bea şi apă sărată, organismul lor fiind adaptat să filtreze şi să elimine sarea înainte de a reintroduce apa în fluxul sanguin. Sunt adaptate şi să reziste la deshidratări masive (pot pierde până la 40% din greutatea corporală), şi îşi refac echilibrul hidric ingerând cantităţi mari de apă în câteva minute.