Denumire ştiinţifică: Cebus capucinus
Denumire comună: capucin cu faţa albă
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Specie foarte adaptabilă, trăieşte în diverse habitate din America Centrală (Honduras, Costa Rica, Panama, Nicaragua, Ecuador).
Trăiesc în grupuri mari, de până la 40 de indivizi, conduse de un mascul alfa. Sunt extrem de sociale, active şi jucăuşe, iar membrii grupului petrec mult timp comunicând între ei prin diverse metode şi întărind relaţiile sociale dintre ei.
Capucinii cu faţa albă sunt animale diurne, arboricole, dar se deplasează adesea şi la nivelul solului în căutare de hrană. Ştiu să îşi caute hrana de la vârste extrem de mici, învăţând acest lucru în primul an de viaţă.
Durată de viaţă:
În sălbăticie aproximativ 30 de ani, în captivitate peste 45 ani.
Dimensiuni:
Lungimea corpului ajunge la 33-45 cm, la care se adaugă coada, lungă de până la 55 cm. Masculii au o greutate de 3-4 kg, iar femelele 2-3 kg.
Se deplasează în general pe toate cele patru picioare (sunt cvadrupede), dar sunt de asemenea căţărători excelenţi şi pot face salturi extraordinare. Au cozi prehensile, pe care le folosesc pentru prindere, transport şi sprijin.
Gestaţie:
După o gestaţie care durează 160 de zile, femelele dau naştere câte unui pui la fiecare doi ani.
Puii vor fi îngrijiţi de mame, ajutate de alţi membri ai grupului, până aceştia devin independenţi.
Sunt extrem de inteligente şi ştiu să folosească unelte: pietre pentru a sparge seminţe tari, beţe pentru a explora zone greu accesibile etc.
Dietă:
Aceste animale omnivore gustă aproape orice găsesc şi decid prin încercare şi eroare dacă alimentul respectiv este comestibil sau nu şi dacă le place. Hrana le este constituită în principal din fructe şi insecte, dar mănâncă şi vertebrate mici dacă au ocazia.
Au un sistem complex de comunicare prin intermediul sunetelor, al expresiilor faciale, al atingerilor şi pe cale olfactivă. De exemplu, sunetul care anunţă apropierea unui prădător terestru diferă de cel folosit pentru anunţarea prezenţei unei păsări de pradă.