Situată în partea de sud-est a Braşovului, în cartierul Noua, Grădina Zoologică Braşov este amplasată în mijlocul pădurii, într-un loc liniştit, ideal pentru bunăstarea animalelor şi pentru relaxarea vizitatorilor.

Cunoscută iniţial sub denumirea de Colţ Zoologic, instituţia a fost înfiinţată în anul 1960. În anul 1992 a devenit, sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Braşov, Grădina Zoologică Braşov.

În iunie 2012 grădina zoologică a fost închisă pentru realizarea lucrărilor de extindere şi modernizare din cadrul Programului „Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice”. În cadrul acestor lucrări suprafaţa grădinii zoologice a fost mărită de la patru la zece hectare, iar toate spaţiile destinate animalelor au fost reamenajate, modernizate şi mărite. S-a pus accent în primul rând pe asigurarea unui spaţiu suficient pentru animalele existente, dar şi pe modernizarea spaţiilor atât în beneficiul animalelor, cât şi al vizitatorilor.

Proiectul a fost orientat şi spre oferirea mai multor oportunităţi de agrement şi educaţie, în afară de „simpla” oportunitate de a vedea nişte animale. În momentul redeschiderii grădinii zoologice, în octombrie 2014, pe lângă noile clădiri utilitare (spital veterinar, birouri, bucătărie furajeră), destinate asigurării şi menţinerii serviciilor oferite la standarde cât mai ridicate, vizitatorii au putut beneficia de locul de joacă pentru copii, de răsfăţurile dulci oferite de cofetăria din cadrul grădinii sau de oaza de verdeaţă tropicală din interiorul clădirii exotice.

La ora actuală, Grădina Zoologică Braşov este gazda a peste 380 de animale din 110 specii, iar acest număr va creşte, intenţia noastră fiind de a îmbogăţi colecţia de animale cu specii de mare interes nu doar pentru public, ci şi pentru noi, ca instituţie implicată în programe de conservare. Dorim să continuăm seria de succese avute cu tigrul bengalez alb, cămilele bactriene, leii albi, leoparzii zăpezilor şi, nu în ultimul rând, cu acvariile inaugurate în iulie 2017. O parte din proiectele pe care ni le-am propus sunt diversificarea programelor educaţionale destinate tuturor categoriilor de vârstă; specializarea personalului pentru a ne asigura că animalele beneficiază de o îngrijire optimă; implementarea de noi facilităţi adresate vizitatorilor, astfel încât o vizită la grădina zoologică să devină într-adevăr o experienţă de neuitat.

Începând din octombrie 2023, Zoo Brașov a devenit membru temporar EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor).