Denumire ştiinţifică: Anas platyrhynchos
Denumire comună: raţă sălbatică, raţă mare
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia

Areal şi habitat:

Pasăre acvatică ce poate fi întâlnită în toate regiunile din lume (în zonele temperate şi subtropicale ale Americii, Europei, Asiei şi Africii de Nord, dar şi în Noua Zeelandă şi Australia – unde a fost introdusă de om). Poate fi întâlnită pe malul apelor dulci şi sărate, de mică adâncime. În România este legată de biotopul bălţilor de stuf, dar şi a lacurilor cu apă şi vegetaţie ce îi asigură un mediu propice de adăpost şi hrană. Apreciază prezenţa sălciilor scorburoase pentru cuibărit. Iarna este întâlnită frecvent pe râurile interioare care nu îngheaţă. În iernile grele migrează în stoluri mari spre sud, spre Ecuator.

Durată de viaţă:

În sălbăticie aproximativ 10 ani, în captivitate peste 10 ani.

Dimensiuni:

Lungimea corpului variază între 50 şi 70 cm, greutate între 700 şi 1800 g, anvergura aripilor între 75 şi 100 cm. Masculii sunt uşor de recunoscut mai ales după penajul verde iridescent de pe gât şi cap.

Incubație:

Femelele depun 8-14 ouă, care vor fi incubate timp de 24-26 zile.

Dietă:

Se hrăneşte în mare parte în apă, cu diverse plante acvatice de suprafaţă, cu melci, viermi sau insecte. Când ajunge pe uscat, hrana este compusă din seminţe, cereale şi diferite plante.