Denumire ştiinţifică: Struthio camelus
Denumire comună: struţ african, struţ, struţ comun
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Până la jumătatea secolului XX, struţii ocupau habitate din sud-vestul Asiei, Peninsula Arabă şi Africa. Din cauza vânării excesive, specia se găseşte acum doar în regiunile nisipoase şi uscate din Africa centrală şi sudică.
O altă explicaţie este cea conform căreia pasărea a fost observată în timp ce îşi rotea ouăle în cuibul săpat în nisip; de la distanţă, poate părea că struţul îşi vâră capul în nisip.
Cel mai răspândit mit este cel conform căruia struţii îşi bagă capul în nisip când se simt ameninţaţi. Această afirmaţie este falsă şi îşi are originea în interpretarea greşită a comportamentului acestor animale. În poziţie defensivă, animalele îşi întind capul şi gâtul pe sol, astfel că silueta lor este mai mică, văzută de la distanţă; se creează iluzia că pasărea şi-a introdus capul în nisip.
Durată de viaţă:
În sălbăticie 40-45 ani, în captivitate trăiesc peste 50 de ani.
Dimensiuni:
Înălţimea corpului între 1,7 şi 2,8 m, greutate medie între 90 şi 130 kg, anvergura aripilor de 2 metri. Masculii au penaj negru şi alb, iar femelele au penaj cenuşiu.
Masculii execută în perioada de împerechere o serie complexă de mişcări de curtare.
Dietă:
Sunt păsări erbivore, se hrănesc cu plante, flori, fructe şi seminţe specifice zonei. Uneori mănâncă şi lăcuste.
În cazuri extreme, când nu au altă opţiune, struţii îşi vor ataca agresorii (inclusiv oamenii) cu lovituri puternice de picior; ghearele struţilor pot eviscera cu uşurinţă o persoană şi o pot chiar ucide dintr-o singură lovitură.
Struţii sunt cele mai mari păsări din lume la ora actuală; pot alerga cu viteza de 70 km/oră, acoperind 5 metri la un singur salt.
Incubație:
Femelele vor depune între 15 şi 60 de ouă în cuiburi săpate în sol; puii vor ecloza după o incubaţie de aproximativ 40 de zile.