Denumire ştiinţifică: Haliaeetus leucocephalus
Denumire comună: vultur cu cap alb
Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Această pasăre este nativă şi endemică în Statele Unite ale Americii, Canada şi regiuni din Mexic, în zone cu climă temperată, lângă surse de apă.
Femelele sunt cu aproximativ 25% mai mari decât masculii, însă coloritul penajului este identic la ambele sexe. În ciuda dimensiunilor, sunt extrem de abile în zbor şi pot atinge viteze de până la 70 km/oră.
Ocupă în general teritorii cu acces la întinderi mari de apă şi cu arbori mari ce le permit construirea de cuiburi. Acestea sunt utilizate mai mulţi ani şi, de-a lungul timpului, pot ajunge la dimensiuni uriaşe (cel mai mare cuib identificat până acum atingea o greutate de două tone).
Durată de viaţă:
În sălbăticie până la 20 de ani, în captivitate peste 30 de ani.
Dimensiuni:
Lungimea corpului între 70 şi 102 cm, greutate între 4,1 şi 5,6 kg (femelele uşor mai mari), anvergura aripilor între 180 şi 230 cm.
Vulturul cu cap alb (cunoscut şi sub denumirea de acvilă americană) este pasărea-simbol a Statelor Unite ale Americii.
Denumirea acestei păsări în limba engleză este „bald eagle”, care se traduce ca „vultur pleşuv”. Este o greşeală de natură semantică: iniţial, în limba engleză „bald” însemna „cap alb”, însă denumirea s-a perpetuat de-a lungul timpului, şi după ce sensul cuvântului „bald” s-a modificat.
Incubație:
Femelele depun între 1 şi 3 ouă, care eclozează după o incubaţie de 35 de zile.
Au un văz excepţional (cam de şase ori mai dezvoltat decât cel al oamenilor); în plus, percep şi razele ultraviolete.
Dietă:
Exclusiv carnivori, vulturii cu cap alb se hrănesc mai ales cu peşte (păstrăv şi somon). Vânează şi păsări de baltă de dimensiuni medii, mamifere mici precum iepuri, ratoni, şobolani, diverse reptile.
Au obiceiul de a fura animalele ucise de alţi prădători, dacă se iveşte ocazia. Acest comportament se numeşte cleptoparazitism.