TEMATICA ACTIVITĂȚILOR EDUCAȚIONALE

PROPUSE

ÎN CADRUL GRĂDINII ZOOLOGICE DIN BRAȘOV, PENTRU ANUL ȘCOLAR 2019 – 2020

„ Ș C O A L A   A L T F E L ”

 

Grădina Zoologică Brașov propune în cadrul programului național „Școala altfel”, activități educaționale extracuriculare și extrașcolare, care vizează acumularea anumitor informații având următoarele subiecte tematice:

 

ACTIVITĂȚI PENTRU PREȘCOLARI 3-6 ani

  • ÎNVĂȚĂM SĂ IUBIM ȘI SĂ OCROTIM NATURA

Cum să protejăm natura nu este doar o simplă întrebare ci și un îndemn de a face ceva.

În primul rând ar trebui să nu mai fie tăiaţi copacii! Aruncatul gunoaielor la voia întâmplării este un alt rău pe care oamenii îl fac naturii. Acestea sunt doar câteva dintre efectele nepăsării oamenilor. În anii ce vor urma, noi, generaţia tânără, trebuie să învăţăm să iubim natura. Poate nu ştiţi, dar natura plânge atunci când este părăsită de oameni.

Stop cu greşelile, faceţi natura să zâmbească!

 

  • CURIOZITATI DIN LUMEA ANIMALELOR.

Grădina Zoologică Braşov îi invită pe copii, la o nouă întâlnire cu animalele.

Ghidul nostru le va împărtăși copiilor informații și curiozități din lumea viețuitoarelor care trăiesc în natură.

Bogăție inestimabilă pentru planetă, pădurile sunt atât sursă de oxigen cât și mediu de viață, adăpostind o mare parte din diversitatea animalelor. Copiii vor descoperi care e importanța vulpilor pentru ecosistemul pădurii, vor face cunoștință cu lupul „cavalerul munților”, vor afla cele mai interesante curiozități despre căprioare, dar şi despre alte animale.

Va aşteptam cu drag!

 

  • CE SE ÎNTÂMPLĂ, DACĂ NU NE PASĂ?

Plimbarea prin Grădină Zoologică, observările spontane pe Promenada Grădinii, are ca scop deprinderea copiilor de a deveni interesaţi de mediul în care trăiesc, de protecţia şi grijă faţă de mediu.

Această acţiune îi ajută pe copiii la asimilarea unor informaţii despre mediu, despre importanţa curăţeniei şi păstrarea locului de joacă curat, despre curăţenie şi ne poluare care înseamnă sănătate pentru orice om.

 

 

  • PRIETENII ANIMALELOR

Grădina Zoologică Braşov îi invită pe cei mici, la o întâlnire cu animalele. Temerarii exploratori vor fi însoțiți de ghidul nostru pentru a descoperi că deși oamenii și animalele împart același habitat, nu știm încă prea multe lucruri despre emoțiile sau nevoile prietenilor noștri necuvântători. În multe privințe, animalele ne sunt foarte asemănătoare, iar pentru a înțelege ce simt ele cu adevărat, este important să petrecem timp cu ele și să le îngrijim. Vom vorbi despre prietenia dintre copii și micile vietăți.

Ei vor descoperi care sunt acțiunile necesare îngrijirii animăluţelor, aduse din sălbăticie!

Vă aşteptam!

 

 

ACTIVITĂȚI PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR 7-10 ani

  • NATURA PRIETENA MEA

Iată un subiect care aduce în atenţia celor mici – dar şi a părinţilor, bunicilor, cadrelor didactice – aspecte demne de atenţie din viaţa naturii. Ghidul Grădinii zoologice Braşov vă invită la o plimbare pe alei printre ţarcurile animalelor la o discuţie în care îi îndeamnă pe copii să cunoască principalele componente ale mediului înconjurător, să înţeleagă cauzele şi efectele unor fenomene naturale, să îşi însuşească şi dezvolte comportamente ecologice care stau la baza unor relaţii fireşti pe care le vor avea, mai târziu în viaţă, în relaţiile lor cu natura.

 

  • IDEI SIMPLE DE RECICLARE PENTRU A TRĂI ECOLOGIC

Felul cum reciclaţi multitudinea obiectelor folosite este limitat doar de propria imaginaţie. În drumul nostru spre un mod de viaţă mai ecologic, totul se rezuma la schimbarea cursului evenimentelor şi inversarea curentului împotriva căruia „înotam” cu toţii acum. Ghidul Grădinii zoologice Braşov va invită să vă arate că nu este neapărat dificil de trăit astfel, şi că oameni trebuie să ignore tentaţiile materialismului şi să facă ceea ce este corect. Într-o plimbare relaxantă pe alei vă va sugera câteva metode simple, ieftine şi practice de a recicla obiecte comune de uz casnic.

 

  • ANIMALE OCROTITE

Auzim adesea despre specii periclitate, specii protejate, despre necesitatea de a ocroti aceste specii și despre dificultățile întâmpinate de cei angajaţi în apărarea viețuitoarelor.

Copiii vor afla de ce unele specii ajung să aibă nevoie de ocrotire, care sunt cauzele care împing animalele în situația de a fi periclitate și de a avea nevoie de protecție. Micuţii vor afla în ce constă ocrotirea de care au nevoie animalele și ce putem face fiecare dintre noi pentru a le oferi această protecție. Dacă iubim animalele, să încercăm să le și apărăm: acum au nevoie de aceasta mai mult ca oricând!

 

  • ORA PĂSĂRILOR

„Uite păsările!” – exclamăm bucuroşi atunci când vedem pe cer stoluri de păsări, dar câţi dintre noi ştim mai multe despre ele? De ce cântă şi ne încântă? Unde cuibăresc? Câţi pui au? Ce mănâncă? Când vin și unde pleacă? Puteţi afla răspunsuri la aceste întrebări citind în felurite cărți, dar este mult mai uşor să ne întâlnim în Grădina zoologică Braşov, să povestim şi să învăţăm despre păsări la „ORA PĂSĂRILOR”, dar şi despre restul; animalelor, alături de ghidul nostru.

 

 

ACTIVITĂȚI PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL 11-15 ani

  • DREPTURILE ANIMALELOR!

Considerând că toate animalele au drepturi, necunoaşterea şi desconsiderarea acestor drepturi l-au condus şi continuă să-l conducă pe om să comită crime contra naturii şi a animalelor, recunoaşterea de către specia umană a dreptului la existență a celorlalte specii de animale constituie fundamentul coexistentei speciilor în lume, că genocidul este practicat de către om şi ameninţă să fie perpetuat, că respectarea animalelor de către om este în legătură cu respectarea omului de către om şi că educaţia trebuie să cultive încă din copilărie observarea, înţelegerea, respectarea şi dragostea față de animale, vă invităm să descoperim împreună că şi animalele au drepturi! Respectă-le!

 

  • „PLASTICUL, NOUA SPECIE DE PRĂDĂTOR”

Grădina Zoologică din Braşov vă invită la o discuţie liberă pe alei, despre efectele dezastruoase ale plasticului asupra ecosistemului.

Ghidul nostru îi vor provoca pe vizitatori la o discuție despre Plastic – noua specie de prădător.

Cum interacționează viețuitoarele cu plasticul și ce impact are acesta asupra naturii? Cum ajunge plasticul în lanțul trofic? Ce metode pot fi folosite pentru reciclarea plasticului? Vom avea în viitor numai plastic biodegradabil?… acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom putea afla răspunsuri împreună.

 

  • ARBORELE VIEȚII – DIVERSITATEA ANIMALELOR

Grădina Zoologică Braşov îi invită pe cei mici, într-o expediţie impresionantă în lumea animalelor.

Vom descoperi împreună cât de variată este lumea vie. De la frumusețea coralilor până la bogăția de păsări, vom afla atât prin ce se deosebesc animalele, cum s-au adaptat la mediul lor de viață, cât și prin ce se aseamănă.

 

  • PLIMBĂ URSUL…

În cadrul acestui subiect, copiii vor avea ocazia să cunoască obiceiurile unor specii de urși extrem de populari, cunoscuți și sub numele de Fram – ursul polar, Baloo – prietenul de nădejde al lui Mowgli din Cartea Junglei, Moș Martin – locuitorul pădurilor noastre,

Po – vajnicul luptător kung fu, sau năstrușnicii Yogi și Boo Boo – îndrăgite personaje de desen animat, dar și ale altor specii de urși mai puțin cunoscute, dar deosebit de interesante prin aspectul și modul lor de viață, cum ar fi ursul cu ochelari, ursul gulerat, sau ursul malaez.

Pe lângă toți acești „grei” ai neamului ursesc, vom investiga și câțiva „urși sub acoperire” care, dintr-un motiv sau altul, s-au strecurat în poza de grup a familiei Urside, cu toate că nu le era acolo locul. Cine este cu adevărat „ursulețul spălător”, dar „ursulețul” panda roșu sau „ursulețul” Koala?… sunt întrebări la care copiii participanți vor căuta și vor găsi răspunsuri alături de ghidul nostru.

Tema este concepută într-o formă interactivă și propune atât însușirea unor noțiuni de biologie despre speciile de urși, cât și formarea și dezvoltarea deprinderilor celor mici pentru a îndrăgi și proteja natura.

 

 

ACTIVITĂȚI PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL LICEAL 16-20 ani

  • MAIMUȚE ȘI OAMENI

Dacă înțelegeți conceptul de evoluție, veți ști că cimpanzeii sunt rudele noastre cele mai apropiate în regatul animalelor și animale foarte inteligente. Aflați ce fac special maimuțele și alte primate, cum suntem toți înrudiţi, de ce maimuțele sunt amenințate serios în sălbăticie și ce putem face pentru a le ajuta să supraviețuiască. Veți afla, de asemenea, care este diferența dintre maimuțe și maimuțe și veți întâlni și veți saluta maimuțele noastre capucinii, lemuri prietenoși, macacii zgomotoși și colobusii atletici.

 

  • HABITATE – UNDE TRĂIESC ANIMALELE

Savana africană este un spațiu deschis și uscat, care nu arată nicio milă din partea prădătorilor fericiți care se plimbă liber pe câmpii. O pădure tropicală pe de altă parte poate avea multe ascunzători, dar pericole neașteptate se ascund după colț. Ce constituie un habitat, ce animale trăiesc acolo și cum supraviețuiesc în condițiile dure ale sălbăticiei? Aflați despre tactici uimitoare de supraviețuire a animalelor, problemele care apar atunci când oamenii și animalele sălbatice vin în contact și ce facem pentru a depăși aceste probleme. Vă invităm să vizitați marea colecție de animale din Grădina Zoologică Braşov alături de ghidul nostru.

 

 

  • ANIMALE AUTOHTONE CARE AU EXISTAT

Grădina zoologică Braşov va invită să facem un salt în timp pe teritoriul României. Am fi cu siguranţă şocaţi de animalele pe care le-am întâlni aici. Nu este vorba de dinozauri, urşi de peştera sau tigri cu colţi pumnal. Însă, dacă am călători în timp cu doar două-trei sute de ani în urmă, am vedea cu proprii ochi focile de la Marea Neagră, antilopele din Moldova şi Dobrogea, caii şi măgarii sălbatici din Bărăgan, elani, bourii şi zimbri din pădurile Ardealului, Valahiei şi Moldovei, stolurile de dropii din jurul Bucureştiului, Timisoarei, Călăraşului, Constantei şi Brailei, zăganii de pe piscurile Carpaţilor. Dispariţia lor este o pată neagră în istoria noastră. Vina o poartă vânătoarea nesăbuită şi distrugerea habitatelor.

 

  • BIODIVERSITATEA O PROBLEMĂ GLOBALĂ

Ghidul nostru vă invită la o plimbare pe aleile Grădinii Zoologice Braşov şi la o discuţie interactivă pentru a înţelege mai bine de ce comunităţile biologice, dezvoltate în milioane de ani, au început să fie distruse de activităţile oamenilor. Un număr mare de specii suferă un declin rapid, unele fiind aproape de punctul de unde începe extincţia lor, ca rezultat al vânării excesive, distrugerii habitatelor, atacului sălbatic al prădătorilor sau a competitorilor introduşi de către om. Principalul inamic al biodiversităţii este sărăcia iar protecţia acesteia trece, în mod obligatoriu, prin ameliorarea bunăstării umanităţii şi lupta împotriva subdezvoltării.

 

  • Grădina Zoologică Braşovpune la dispoziţia grupurilor organizate de vizitatori – ghid – doar pe bază de parteneriat şi rezervare cu data şi ora exactă

 

        De serviciile unui ghid în cadrul programului național „Școala altfel”, puteţi beneficia în cursul săptămânii de luni până vineri intre orele 09.00-16.00, cu excepţia zilelor libere şi a sărbătorilor legale.

Numărul maxim de membrii pentru un grup este de 40!

Durata activităţii: intre 2ore – 2ore şi 30 min

În ziua vizitei să aveţi la dumneavoastră: PARTENERIATUL* în dublu exemplar, completat, semnat de directorul unităţii de învăţământ din care faceţi parte precum şi TABELUL NOMINAL cu toţi membrii grupului, semnat de conducătorul de grup sau reprezentantul autorizat al instituţiei, pentru a beneficia de reducere pentru biletele de intrare. Preţul unui bilet cu tarif redus este de 7 lei pentru copii şi 17 lei pentru adulţi.

La fiecare 10 copii, un însoţitor beneficiază de intrare gratuită.

*PARTENERIATUL se încheie intre unitatea dvs de învăţământ şi Grădina Zoologică Braşov – NU se încheie parteneriat pentru fiecare grupă de copii în parte.

 

                                                          

 

  • Notă: tematica proiectelor poate fi modificată în funcţie de cerinţe!

 

Responsabil proiect: Milea Mihail

                                 telefon: 0744618284

                                                         e-mail: educatie@zoobrasov.ro